
Vincent Liberator
De hoofdact van Paard & Erfgoed komt dit jaar helemaal uit Frankrijk. Vincent Liberator is al jaren in Frankrijk een grote paarden-showman. Vanaf zijn 14e met paarden bezig en in talloze shows opgetreden. Met zijn zes Palomino paarden geeft hij een paar mooie shows.
Trick battle Horse vs Dog
Priscilla van Seaside Horse Adventures en Jamie van Laveos geven een demonstratie waar de hond, Moby, een Border Collie en het paard Jack, een Tinker, een trick battle doen wie het kunstje het beste kan.


De Tonnemaker
De Tonnemaker is een vaste gast van Paard & Erfgoed. Jaarlijks bedenkt hij en zijn team een nieuw thema voor de show.
Met zijn grote Belgische trekpaarden trekt het tapijt met kinderen.
Hondenmassage
Peggy van Alles op pootjes legt uit dat hondenmassage helpt om de balans van een hond te herstellen. Door het lichaam te observeren en spanningsgebieden te behandelen, kan massage stress verminderen en vaste patronen doorbreken. Het stimuleert de bloed- en lymfecirculatie, activeert het zenuw- en hormoonstelsel, en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en het gedrag van de hond. Daarnaast ontspant het de spieren en kan het problemen zoals verklevingen verhelpen. Massage is zowel preventief als curatief nuttig en vormt een goede aanvulling op andere therapieën en hondensport.


Ruitervitaliteit met Agnes
Agnes van Winrij Dressage benadrukt het belang van een fitte en uitgebalanceerde ruiter voor een optimale samenwerking met het paard. Tijdens haar demo op Paard en Erfgoed richt ze zich op de ruiter en biedt gerichte oefeningen en inzichten die bijdragen aan een onafhankelijke zit, betere coördinatie en effectievere hulpen. Ze deelt praktische tips en oefeningen die ruiters direct kunnen toepassen, zowel op het paard als naast de bak, met eenvoudige middelen zoals een fitnessmatje, fitnessbal en balansbord om aan houding, balans en coördinatie te werken.
Knuffelpaard
Marjan Hartman ontwikkelde het concept van Knuffel-paard vanuit haar ervaring in de zorg, waar ze merkte dat het meenemen van haar hond een positief effect had op bewoners. Dit inspireerde haar om dit breder toe te passen met knuffelpaarden, Binky en Bailey. Knuffel-paard biedt mensen, bijvoorbeeld zieken of eenzamen, een unieke beleving die troost en emotionele ontlading brengt. Het contact met de paarden zorgt voor een warm en blijvend gevoel van welzijn.


Mens Dier & Welzijn
Mens, Dier & Welzijn biedt een unieke ervaring waarbij mini Appaloosa paardjes (90 cm of kleiner) op bezoek komen bij mensen die behoefte hebben aan een opkikker, of het nu fysiek, mentaal of sociaal is. Nynke Woerts, verpleegkundige en afgestudeerd in Zorg & Welzijn, heeft haar positieve ervaringen met deze dieren gebruikt om haar onderneming op te richten. De bezoeken zijn bedoeld voor bewoners, cliënten en patiënten van alle leeftijden en zorgen voor gegarandeerd positieve effecten in instellingen, organisaties, scholen of gewoon thuis.
Hond en balans
KynoSpirit uit Sebaldeburen biedt een demonstratie van Body Awareness, een fitnessprogramma voor honden dat balans, coördinatie, spierkracht en zelfvertrouwen verbetert. De training is dwangvrij, waarbij honden zelf hun grenzen bepalen en eigenaren hen aanmoedigen. Het bevordert de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, vooral bij onzekere honden.


Shetlandponystal Het Zesspan
De shetlandponystal “Het Zesspan” presenteert op maandag 9 juni twee shows met 20 pony’s en ruitertjes.
De manege heeft in totaal 63 vosbonte shetlanders, waarvan bijna de helft meedoet aan de shows. In de carrouselshow lopen 16 pony’s mee, met leeftijden variërend van 4 tot 26 jaar. De kleinste pony, Brammelientje, is 95 cm hoog. De ruiters zijn tussen de 7 en 12 jaar oud en trainen om de twee weken om een mooie show neer te zetten. Hoewel de pony’s soms eigenwijs zijn, geven ze tijdens de shows vaak het beste van zichzelf. De flash a flash groep bestaat uit 20 pony’s en 10 kinderen, die extra teugels gebruiken, wat het sturen uitdagend maakt. Deze groep is de enige die in deze opstelling een proef kan rijden, wat een grote prestatie is gezien de leeftijd van de kinderen.
Els K9 Freestylers
Wij zijn Els’ K9 Freestylers, een enthousiaste groep dogdancers. We genieten van het trainen en bewegen met onze honden en door de trainingen ontstaat er een unieke en hechte band tussen hond en handler. Dogdance is meer dan alleen show; het is een vorm van communicatie en teamwork tussen mens en dier. Op Paard & Erfgoed laten we maandag graag onze activiteiten zien.


Disc’itDogs
Disc ‘it Dogs is een team dat spectaculaire frisbee-activiteiten met honden organiseert. Honden frisbee, ook wel “Discdogging” genoemd, houdt in dat je een frisbee gooit, die de hond uit de lucht vangt en terugbrengt. Deze hondensport ontstond in de jaren zeventig in de VS en omvat wedstrijden. Hondenfrisbee traint het uithoudingsvermogen, de reactie en de snelheid van de hond, en versterkt de band tussen eigenaar en hond. Het is geschikt voor alle honden die graag bewegen.
Schapendrijven met Catrinus
Catrinus is al bijna 30 jaar schaapherder en verzorgt demonstraties Low Stress Stockhandling en schapendrijven met Working Kelpies. Hij werkt met zijn honden en schaapskudde op de heiden van het Doldersummer- en Wapseveld


Boogschieter Siem
Hoe cool is het als je en kan paardrijden en tegelijk kan boogschieten. Siem Budding laat ons deze moeilijke combinatie zien.
TREC met Liesbet Nijboer
Liesbet Nijboer komt naar Paard & Erfgoed om demo’s te geven van TREC, een opkomende paardensport in Nederland die zijn oorsprong in Frankrijk heeft. TREC richt zich op de plezierige samenwerking tussen ruiter en paard en test verschillende disciplines competitief. Het is vooral populair onder recreatieruiters. In de stand wordt uitgebreid uitgelegd wat TREC inhoudt. Als je nog niet optimaal samenwerkt met je paard of moeite hebt met buitenrijden, biedt Liesbet ondersteuning om meer plezier en avonturen te beleven.


Canicross, bike- stepjöring
Dogs2Go organiseert een demonstratie van canicross, bikejöring en steppen met je hond. Canicross is hardlopen met een aangelijnde hond die mag trekken, geschikt voor alle hondenrassen. Benodigdheden zijn een heupgordel, tuig, elastische lijn en hardloopschoenen. Bikejöring is vergelijkbaar, maar op een mountainbike, waarbij de hond met een elastische lijn aan de fiets is vastgemaakt. Deelnemers starten in tijdritstijl en moeten goed luisteren naar commando’s. Steppen met je hond volgt soortgelijke regels, met een geschikte step voor onverharde paden. Tijdens wedstrijden is het belangrijk dat baas en hond samen inspanning leveren.
Daantje Bos
Daantje Bos rijdt zonder hoofdstel! Daarnaast kan zij, net als Siem, boogschieten te paard.


Joyce de Vos Crazy Challenge Show
Joyce de Vos, van Paardendingen komt al heel lang naar Paard & Erfgoed.
Dit jaar met de Crazy Challenge Show, een interactiev show met kinderen.
Positief trainen & Vrijheidsdressuur; een tipje van de sluier van de ‘geheimen’ van haar trainingswijze en hoe zij dingen aanleren.
Trompetterkorps Stal Mansour
Het trompetterkorps geeft je een machtige ervaring. Het trompetgeschal, de trappelende hoeven, de herauten in kostuum en met veer op de hoed. De trompetten zijn zogenaamde signaaltrompetten of cavalerietrompetten, die de herauten met één hand kunnen spelen. De verschillende natuurtonen vormen ze door de lipspanning te veranderen. Het repertoire bestaat uit militaire marsen, eresignalen, signalen uit de jachtwereld en speciaal voor het trompetterkorps geschreven composities.


Balans & Paard
Ik ben Marieke Herrebrugh en geef les en coaching vanuit mijn bedrijf Balans en Paard. In harmonieus samenwerken, handwerk, grondwerk en klassieke rijkunst. Eigenlijk begint alles met energie, zowel van de ruiter, als van het paard. Samen met mijn paard laat ik zien hoe je bewust kunt worden van je eigen energie, hoe jij je eigen energie kunt beïnvloeden en hoe je omgaat met de energie van je paard en hoe je hem daar in kunt ondersteunen. Bij bewustzijn van welke energieën (gewenst of ongewenst) onze gedachten, gedrag en houding bepalen kunnen we dit versterken of veranderen wat altijd vooruitgang betekent.
Hoopers
Hoopers is een relatief jonge sport, eigenlijk afgeleid van agility, maar dan veel minder fysiek belastend voor de hond. De hond rent vloeiende lijnen in een parcours dat bestaat uit boogjes (‘hoops’), tonnen, korte tunneltjes en hekjes waarbij er niet gesprongen hoeft te worden. Een belangrijke eigenschap van deze sport is dat de handler op afstand de hond door het parcours stuurt en de honden zoveel mogelijk zelfstandig op aanwijzing van lichaams- en stemcommando’s van de handler het parcours afleggen. Daardoor biedt hoopers de hond zowel een fysieke als geestelijke uitdaging
