Cliënt verhalen

“Hier leer ik tegen de drukte te kunnen”

Het wordt voor haar de 3e keer dat ze meewerkt aan Paard & Erfgoed. Het is een plek waar ze kan laten zien wat ze kan én waar ze de ruimte krijgt om haar grenzen op een veilige manier te verleggen. En al zegt Germy het zelf niet met zoveel woorden: ze leert ook om net wat meer trots op zichzelf te zijn. 

IMGL0155

De handen uit de mouwen

Hoe vaak ze al meegewerkt heeft aan Paard & Erfgoed? Germy kijkt even peinzend voor zich uit: “Volgens mij wordt dat aankomend september drie jaar”, zegt ze. Toen ze nog op een andere afdeling woonde, kwam ze er al wel eens kijken. Ze heeft het altijd een mooi evenement gevonden en om er op een gegeven moment ook zélf aan te mogen bijdragen doet haar vervullen van trots. Al is ze daar zelf op haar manier bescheiden over.

Ze legt uit wat haar taken zijn op de dag zelf: “Ik sta bij de sinaasappelpers. Sapjes maken.” Maar dat is niet het enige: “Ik heb ook al eens geholpen bij een show met de pony’s van de boerderij.”

Ook in de voorbereiding steekt Germy de handen uit de mouwen: “Meestal pak ik samen met anderen tasjes in. En hier en daar help ik met andere dingen.” Kortom: Germy is er aardig druk mee. Maar dat moet ook wel, vindt ze: “Er komt heel veel bij kijken!”

Afrekenen & uitverkocht raken

Op de vraag wat ze hiervan allemaal leert, van de voorbereidingen en het helpen op de dag zelf, moet Germy nog even nadenken. Daar komt ze straks op terug. In ieder geval kan ze in het verkopen van de sapjes een deel van haar kwaliteiten kwijt: “Ik reken vaak af met de klanten”. Daar is ze goed in, geeft ze zelfbewust aan. Dan komt ze terug op de eerder gestelde vraag: “Dit leert mij om tegen de drukte te kunnen.” En die drukte is niet zomaar een drukte: “Vorige keer waren er 6.500 mensen! In de ochtend is het meestal niet zo druk bij de sinaasappelpers, maar ’s middags gaat het heel hard. Vorige jaar waren we helemaal uitverkocht”, benadrukt Germy. “We hadden niets meer over.” Alleen al met de sapjes verdiende haar team meer dan duizend euro. Ja, daar is Germy toch wel trots op…

Familie helpt mee

Natuurlijk is er veel te beleven en te genieten tijdens Paard & Erfgoed, voor al die bezoekers. Kan Germy daar zelf ook nog een beetje van genieten? “Vorige jaar heb ik weinig kunnen zien, toen was ik de hele dag aan het werk”, zegt ze professioneel. “Maar de shows vind ik het leukst. En al die kraampjes.” Vorig jaar kreeg Germy ook hulp vanuit verrassende hoek: haar moeder en de partner van haar hielpen mee op de dag zelf. “Daar kwamen ze zelf mee. Dat vinden ze leuk, ook om mij de hele dag zo druk bezig te zien.”

De hulp van Germy is waardevol voor de organisatie van Paard & Erfgoed. Wat zou er gebeuren of misgaan wanneer ze niet zou meehelpen? Ze lacht wat verlegen. “Ik denk dat het dan wel goed zou gaan hoor”, zegt ze bescheiden. Hoewel ze daar feitelijk gezien waarschijnlijk gelijk in heeft, zou Paard & Erfgoed zonder mensen als Germy minder glansrijk zijn. Een fair als ieder ander.

Dromen…

Behalve dat Germy toewerkt naar de eerstvolgende editie van Paard & Erfgoed, heeft ze ook dromen voor de langere termijn: “Met kinderen werken. En met bejaarden, dat lijkt me mooi. Mensen helpen, behulpzaam zijn voor anderen. Dat past bij mij, dat zit in mij”, zegt ze beslist. Ze doet het graag en heeft al wat ervaring: “Ik heb ooit bij een andere instelling waar ik woonde, mensen geholpen die ook een handicap hebben. Dat is heel dankbaar werk. Mensen eten geven, voorlezen voor ze naar bed gaan…” Germy droomt even weg en ziet het zichzelf zó weer doen.
Op Boschoord kan ze ook daadwerkelijk werken aan deze droom: “Laatst hadden we het daarover tijdens een bespreking. Ze gaan kijken of ik kan helpen bij de kinderopvang in het dorpshuis.” In het dorpshuis loopt Germy op dit moment al stage. Op de suggestie om haar stage in te ruilen voor werken op de kinderopvang zegt ze stoer: “Of ik werk een dag extra. Met kinderen? Dat klikt gewoon.”

X

Paard & Erfgoed

Copyright: de inhoud en afbeeldingen gepubliceerd op deze website mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.