De slipjacht is afgeleid van de vossenjacht, zoals die vroeger in Engeland werd gehouden. Maar de slipjacht is zeker geen imitatie van de vossenjacht. Immers degene die bij de slipjacht het spoor uitzet (de sliptrekker) is sterk gehouden aan het gebied waar hij of zij gedoogd wordt.
Anders gezegd, de sliptrekker heeft lang niet die “vrijheid” die een echte vos op de vluchtweg zou hebben. De vos zal op de vluchtweg steeds bescherming zoeken zoals bosschages, duikers, holen, etc. De sliptrekker zal daarentegen steeds een route zoeken die niet alleen de honden bezig houdt, maar ook vooral een aantrekkelijke route vormt voor de volgers te paard. Hierbij denken we in het bijzonder aan landerijen en bossen met natuurlijke hindernissen, zoals sloten, hekken, doorwaadbare waterpartijen, heggen, etc. De honden (de meute) zullen in principe altijd op het spoor blijven. Aan het einde van de jachtdag is hun beloning: een koeienpens.
Tijdens P&E geeft de Veluwe Hunt een impressie van wat een slipjacht inhoudt. Hoe is het ontstaan en wat is de geschiedenis van de slipjacht? Wie is de Master en wat is zijn rol, wie zijn en wat is de rol van de Hunt staff en welke paarden zijn geschikt voor de slipjacht? Zij laten zien hoe zij hun honden onder appèl hebben door ze diverse oefeningen te laten doen. Als de ruimte het toelaat wordt er een spoor getrokken waarna zij de honden een run laten jagen.
De show laat zien hoe er gejaagd wordt en wat de essentie van de jacht is, namelijk het prachtige samenspel tussen de meute, paarden en mensen in de natuur.